Τρ. Πειραιώς: Ικανοποιητικές προσφορές για τα ναυτιλιακά δάνεια Nemo

Εντός του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι τρεις – τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι θα περάσουν στην δεύτερη φάση για την απόκτηση του πακέτου ναυτιλιακών δανείων Nemo της Τράπεζας Πειραιώς, ύστερα από τις πρώτες μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν.

0
57

Εντός του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι τρεις – τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι θα περάσουν στην δεύτερη φάση για την απόκτηση του πακέτου ναυτιλιακών δανείων Nemo της Τράπεζας Πειραιώς, ύστερα από τις πρώτες μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν.

Με την είσοδο στην δεύτερη φάση οι επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση και βάθος σε περισσότερα στοιχεία των δανείων προκειμένου να υποβληθούν νεώτερες δεσμευτικές προσφορές οι οποίες μπορεί να προκύψουν ύστερα και από απευθείας διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τoυ Newmoney.gr, οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχει δεχθεί η Τράπεζα κινούνται περί το 31% της ονομαστικής αξίας ή 250 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται ικανοποιητικό.

Το πακέτο των κόκκινων ναυτιλιακών δανείων “Νemo” είναι μικτής λογιστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ. Τα επίπεδα τιμών των προσφορών κρίνονται απολύτως ικανοποιητικά καθώς για μια ακόμη φορά οι ξένοι επενδυτές προσφέρουν υψηλές τιμές – όπως συνέβη με το Amoeba της Πειραιώς, αλλά και το Jupiter της Alpha bank. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς για τους επενδυτές σημασία δεν θα έχει η τιμή απόκτησης των δανείων, αλλά η καταγραφή των υπεραξιών από την ανάκτηση των δανείων μέσα στο χρόνο που έχουν υπολογίσει για την ελληνική αγορά.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του πακέτου «Nemo» ανήκουν σε δέκα ναυτιλιακές εταιρείες Ελλήνων που ανήκουν σε εισηγμένες και μη ναυτιλιακές στις ΗΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από funds που διαθέτουν ήδη δραστηριότητα στην Ελλάδα, όσο και από νέους παίκτες της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης δανείων.

Σε ποιους ανήκουν τα δάνεια – Παλιοί και νέοι εφοπλιστές

Τα δάνεια του πακέτου Nemo ανήκουν τόσο σε παλιές εφοπλιστικές οικογένειες όσο και σε καινούργιες.

Δεν είναι ευκρινές βεβαίως αν από το μέγεθος των δανείων κάθε ναυτιλιακής η διαχειρίστρια εταιρεία δύναται να αποκτήσει ποσοστά στις εισηγμένες εταιρείες όπως ήδη έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις καθώς ομολογιακά δάνεια ναυτιλιακών εταιρειών μετατράπηκαν σε μετοχές όχι μια φορά, αλλά ορισμένες σε δυο συνεχόμενες χρήσεις.

Τον σχετικό διαγωνισμό του Nemo διεξήγαγε η χρηματοοικονομική σύμβουλος Hoolihan Lokey η οποία προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας με τους υποψήφιους επενδυτές ώστε να δοθούν τα στοιχεία των δανείων προς τους επενδυτές. Η τράπεζα επιδιώκει να λάβει όσο το δυνατόν υψηλότερες προσφορές προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια μεταθέτοντας

Cerberus- Intrum- Pimco: Δεν έχει προχωρήσει η συναλλαγή

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Τράπεζας Πειραιώς οι αναφορές για το κλείσιμο συμφωνίας με την Cerberus ή την κοινοπραξία Intrum- Pimco δεν ευσταθούν καθώς η συγκεκριμένη συναλλαγή- δηλαδή η απόκτηση δανείων ύψους 2,5 δισ με αντάλλαγμα την κάλυψη ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ -θεωρείται πολύ δύσκολη διαδικασία, όπως όλοι μπορούν να αντιληφθούν. H Tράπεζα, πάντως, συνεχίζει τις διαδικασίες με τους συμβούλους της τόσο για την πώληση ή την ανάθεση διαχείρισης δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here