Δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

«Στόχος της είναι να διευκολύνει το έργο των κρατών μελών και να διασφαλίσει δικαιοσύνη και αξιοπιστία στην ενιαία αγορά μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

0
16

Το ΕΚ και τα κράτη – μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διενέργεια διασυνοριακών ερευνών σε περίπτωση καταχρήσεων, γράφει η ιστοσελίδα Euractiv.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη βελτίωση ορισμένων Ευρωπαϊκών κανόνων τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, η υλοποίηση και επιβολή των νόμων παραμένει μια πρόκληση, είπε ο Γερούν Λέναερς , Ολλανδός ευρωβουλευτής. Κατά συνέπεια, πάνω από 17 εκατ. εργαζόμενοι που ζουν ή εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος, να εκτίθενται σε πιθανές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, είτε εξαιτίας ισχνής υλοποίησης των Ευρωπαϊκών κανόνων, παραπληροφόρησης ή έλλειψης συντονισμού μεταξύ των κρατών – μελών. “Είναι πλέον καιρός η ΕΑΕ να στηρίξει τους πολίτες μας που μετακινούνται, να διευκολύνει το έργο των κρατών μελών μας και να διασφαλίσει δικαιοσύνη και αξιοπιστία στην ενιαία αγορά μας”, αναφέρει η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η νέα αυτή οντότητα θα έχει επιχειρησιακό χαρακτήρα όπως τόνισε η επίτροπος Απασχόλησης, Μαριάνε Τίσεν, με στόχο να στηρίζει τις πρωτεύουσες στην επιβολή των κανόνων και την οργάνωση ελέγχων σε περίπτωση παρατυπιών και καταχρήσεων. “Θα έχει διπλή αποστολή, θα βοηθά τις εθνικές αρχές να καταπολεμούν τις απάτες και τις καταχρήσεις και θα διευκολύνουν την εργασιακή κινητικότητα των πολιτών, είπε η επίτροπος. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές των συννομοθετών πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την ολομέλεια του ΕΚ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τη συμφωνία χαιρέτισαν επίσης τα εργατικά συνδικάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here